Det multinationella observatoriet, i dess Uber -filer 2 Rapport, förklarade att i Bryssel, Europeiska unionens administrativa kapital, har de nya plattformsföretagen arbetat intensivt i lobbyn, som har revolutionerat ekonomisk aktivitet inom taxitjänster, livsmedelsdistribution och andra frågor. Deliveroo, Uber och de andra, som redan är integrerade i medborgarnas vardagliga rutiner, har nära förbindelser med de europeiska myndigheterna, särskilt förhållandet mellan plattformar och den franska presidenten, Emmanuel Macron, har diskuterats vid många tillfällen.

Men sedan under de senaste månaderna, i december 2021, uttryckte Ursula von der Leyen införandet av ämnet plattformar på den politiska agendan, har lobbyverket för dessa företag ökat avsevärt. I själva verket började Europeiska kommissionen 2021 analysera arbetsvillkoren som dessa nya digitala plattformar och deras anställda ålägger sig att besluta om ett nytt direktiv för denna viktiga sektor. Eftersom alla juridiska förändringar kan hota dina intressen har dessa plattformar multiplicerat de medel och krafter som är involverade i lobbyn, främst Uber, Deliveroo, Bolt, Wolt, Free Now, Delivery Hero och Glovo.

Siffrorna talar råa. Europeiska kommissionen, i lagens utarbetande stadium, träffade mer än hundra gånger med representanter för plattformarna. Och dessa plattformar har multiplicerat investeringar i lobbysektorn baserat på den information som lobbyerna har offentliggjort om sitt arbete. Företaget Wolt, en finsk mat- och fastighetsleveransplattform, förklarade 2020 en enda lobbyoperation i Bryssel, om det redan har tagit över i år.

”Men det – skriver Lora Verheeck på webbplatsen för det multinationella observatoriet – är inget annat än toppen av isberget. I själva verket samlar rapporten de uppgifter som offentliggörs av de officiella dokumenten från Europeiska kommissionen och de europeiska lobbyisterna, så rapporten ger inte en fullständig bild av plattformens inverkan. ” För det första finns det stora advokaternas kontor, till exempel Linklaters, som i Bryssel genomför denna aktivitet i det europeiska transparensregistret.

Lora Verheeck sammanfattar de argument som används av lobbyer och plattformar som försvarar sina intressen mot det nya europeiska direktivet: ”I de många möten som hålls med kommittétjänstemän och ledare har de upprepade gånger upprepat samma argument. Uber och de andra plattformarna säger att deras arbetare har mycket goda arbetsvillkor, mycket goda salar och är mycket nöjda med de arbeten de har hittat. Ubers VD erkände för sina finansiärer att företaget kunde göra en vinst även om det erbjöd arbetstagare; Arbetsgivare – och Uber är medlem i en av dem, BusinesseUrope – plattformarna kräver också att de fastställer regler och uppförandekoder, utan någon begränsning och utan någon form av åsidosättande, rättstvister eller sanktion. ”

Plattformdistributörer slåss på Tolosa Street 2020. (Foto: La Depeche du Midi)